RANDEVU ALIN
Fotoğraf Bölümü Olan Üniversiteler ve Puanları
9 Kasım 2022
Fotoğraf Bölümü Olan Üniversiteler ve Puanları

Bir üniversitede fotoğraf bölümünden mezun olan bir öğrenci, fotoğraf ve kameramanlık konusunda uzman olarak çalışır. Bu işi en iyi şekilde yapmak için fotoğraf konusunda tutkulu olmak gerekir.

Fotoğraf Bölümünde Eğitim Süresi ve Okutulan Derler

Üniversitelerin fotoğraf bölümlerinde eğitim süresi dört yarıyıl yani iki yıldır. Bu eğitim süresinde öğrencilere birçok konuda eğitim verilir. Bu eğitimlerin verildiği başlıca dersler, Görsel Estetik, Fotoğraf Kültürü, Sayısal Fotoğrafa Giriş gibi derslerdir.

Fotoğraf Bölümüne Nasıl Girilir

Bu bölümü okumak isteyen öğrencilerin öncelikle liseyi bitirip, ÖSYM'nin düzenlediği üniversite giriş sınavına girmeleri gerekir. Alınan puana göre de tercih yapılır. Her üniversitenin puanı farklıdır. Bünyesinde fotoğraf bölümü olan devlet üniversitelerinin yanında ücretli özel üniversitelerde vardır. Bunları iki başlık halinde incelemek daha açıklayıcı olacaktır.

Özel üniversiteler

Türkiye de özel bir üniversitede eğitim alınmak isteniyorsa yine ÖSYM'nin yaptığı üniversite giriş sınavına girmek gerekmektedir. Daha sonra tercih zamanı öğrenci tercihini özel bir üniversiteden yana yapabilir. Bu bölümlerde öğrencilere aldıkları puan doğrultusunda burs adı altında okul ücretinde indirim yapılmaktadır. Bununda dilimleri vardır. Öğrenciler istediği takdirde bu üniversiteleri tamamen ücretli olarak da tercih edebilir.

O zaman düşük bir puan alarak da fotoğrafçılık bölümü öğrencisi olma imkanına sahip olurlar. Her üniversitenin de eğitim öğretim ücreti de farklılık gösterir. Öğrencilerin tercih öncesi üniversiteler ile görüşme sağlayarak ücret bilgisi alabilir. Özel üniversitelerin fiyat bilgisi yanında öğrenciye tanıdığı olanaklarda farklılık gösterir. Öğrencinin tercih öncesi gerekli araştırma yapması kendi kariyeri için önemlidir. Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü bulunan özel üniversitelerin isimleri ve puanları hakkında bilgi verelim.

Başkent Üniversitesi

Başkent üniversitesi Ankara'da bulunmaktadır. Üniversiteye bağlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda fotoğrafçılık bölümü vardır. Burada eğitim almak isteyen bir öğrencinin, üniversite sınavında alması gereken taban puan 476'dır. Bu puanı alan öğrenci bu üniversite de tam burslu yani hiçbir eğitim öğretim ücreti ödemeden okuma imkanına sahiptir. Bu üniversiteden eğitim ücretinden yüzde 75 indirim kazanmak için taban puan 322'dir. Yüzde elli burs miktarı için gerekli olan puanda 272'dir.

İstanbul Aydın Üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesine bağlı Anadolu Bilimleri Meslek Yüksekokulunda olan fotoğrafçılık bölümü yerleşim taban puanı 406'dır. Bu puanı alıp tercih yapan öğrenci tam burslu olarak öğrenim görür. Bölüm ikinci öğretimdir. Yani dersler akşam 17 itibari ile başlar. Yüzde yirmi elli burs taban puanı 209 iken yüzde 25 burs taban puanı ise 199'dur.

Bu üniversite de bir öğrenci tamamen ücretli olarak tercih yapabilir. O zaman alması gereken taban çok düşüktür. 208 puan yeterlidir. Okulun ücretlerini öğrenmek için okul ile görüşme sağlanabilir.

Okan Üniversitesi

Okan üniversitesi kampüsü İstanbul'dadır. Bir öğrencinin burada tam burslu fotoğraf bölümü okuması için alması gereken taban puan 395'tir. Öğrenci yeterli puanı alamadı ise ücretli olarak tercih yapabilir. Bu tercihi yapmak için öğrencinin sınavdan 193 puan alması yeterlidir.

Plato Meslek Yüksekokulu

Plato meslek Yüksek Okulu il olarak İstanbul'dadır. Bu üniversitede tam burslu okumak için gerekli taban puan 391'dir. Tam bursa puanı yetmeyen öğrenci yüzde 50 burs almak isterse 184 taban puan alması gerekir.

İstanbul Aydın Üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesine bağlı Anadolu Bilimleri meslek Yüksekokulunda Fotoğraf bölümü vardır. Tam burslu okumak için öğrencinin alması gereken taban puan 362'dir. Bu üniversitenin öğrenciye tanıdığı yüzde 50 burs imkanı için istediği taban puan 175'dir. Bu puanı da alamayan bir öğrenci 181 taban puanı civarı alır ise burayı tercih ettiği takdir de üniversite yüzde 25 burs imkanı tanır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi

Üniversiteye bağlı İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu fotoğraf bölümü tam burslu okumak için gerekli taban puan 345'dir. Burada yüzde 75 burslu olarak okumak için öğrencinin en 288 taban puan alması gerekir. Yüzde 50 burs için ise öğrenciye 185 puan gerekmektedir.

Nişantaşı Üniversitesi

Bu üniversite İstanbul'dadır. Üniversiteye bağlı olan Nişantaşı Meslek Yüksekokulu fotoğraf bölümü tam bursluluk puanı 345'tir. Bu üniversite öğrencilere yüzde 75 oranında burs imkanı da tanımaktadır .Ama bunun için tercih yapacak öğrencilerin en az 177 taban puana sahip olmaları gerekir.

İstanbul Şehir Üniversitesi

Adından da belli olduğu gibi üniversitede İstanbul ilindedir. Ücret ödemek istemeyen tam burslu okumak isteyen öğrencinin alması gereken taban puan 338'dir. Öğrenci tam burlu kazanamaz ise yüzde 50 burs tercihi yapabilir. Bunun için alması gerekli taban puan 192'dir.

Yakın Doğu Üniversitesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Lefkoşe şehrinde bulunan üniversitede olan fotoğraf bölümünü tam burslu olarak tercih edecek öğrenciye gerekli taban puan 251'dir.

Fotoğraf Bölümü Olan Devlet Üniversiteleri

Devlet üniversiteleri ücretsizdir. Fotoğraf bölümü olan devlet üniversitesi sayısı çok fazla değildir. Bu üniversiteler;

Kocaeli Üniversitesi

Öğrenci sayısı oldukça fazla olan Kocaeli Üniversitesi'nde fotoğrafçılık bölümü, üniversiteye bağlı Hereke Ömer ismet Uzunyol Meslek Yüksekokulu'ndadır. Bölümün kontenjanı 36 kişidir. Girmek için gerekli taban puan 292'dir.

Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi

Çanakkale de bulunan üniversitenin fotoğraf bölümü Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'ndadır. Öğrencinin buraya girmek için en 301 taban puan alması gerekir.

Süleyman Demirel Üniversitesi

Isparta da bulunan Süleyman Demirel Üniversite'sine bağlı Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu'nda bulunan fotoğraf bölümü için gerekli taban puan 269'dur.

Anadolu Üniversitesi

Eskişehir'de kampüsü olan Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi olarak bir çok bölümü vardır. Bu bölümler arasında fotoğrafçılık bölümü de vardır. Açıköğretim olduğu için taban puanı düşüktür. Bir öğrencinin burayı tercih etmesi için 239 puan alması yeterlidir.

Ahi Evran Üniversitesi

Kırşehir ilinde bulunan üniversiteye bağlı Mucur Meslek Yüksekokulu'nda fotoğraf bölümü vardır. Öğrencinin alması gerekli olan taban puan 220'dir.

Fotoğraf Bölümünün Öğrenci Yetiştirmekte ki Amacı

Üniversitelerin bu bölümü açmasında ki amaç fotoğraf konusunda uzman yetiştirmektir. Kendi alanlarında hizmet vermelerini de planlamaktadır. Bu bölümü okumak isteyen öğrencinin bir takım kişisel becerilere sahip olması gerekir. Bu beceriler;

Renkler

Bir öğrenci öncelikle fotoğraf bölümü eğitimi almak istiyor ise renkleri iyi tanıması gerekir. Aynı zamanda da renkleri algılaması gerekir ki bunu çektiği fotoğrafa yansıtabilsin. Fotoğraf görsel sanatlarda ayrı bir öneme sahiptir.

Şekiller

Fotoğraf alanında uzmanlık için şekillerde bulunan ayrıntıları algılama yeteneği gerekir. Normal bir kişi bir şekle bakarken sadece o şekli görür. Ama fotoğrafçı başka pencereden bakar.

Estetik Görüş

Görsel sanatların önemli bir kolu olan fotoğrafçılık için estetik görüş sahibi olmak gerekir. Estetik görüşe sahip bir fotoğrafçının yarattığı eserler daha dikkat çekici ve hoş görünümlü olacaktır. Tabi ki bu yetenek istekli olan öğrenci de zamanla, eğitimle ve kazanılan deneyimle oluşabilir ve gelişebilir.

Fotoğraf Mezunu Olmak Ne İmkanlar Tanır

Özel üniversite ya da devlet üniversitesi olsun fotoğraf bölümü eğitimini tamamlayarak mezun olan öğrenci bir çok imkana sahip olur. Devlet sektöründe fotoğrafçı kadrosu ile işe girebilir. Ya da özel sektörde iş yapabilir.

Yorum bırakın
TÜM YORUMLAR (0)
Henüz yorum eklenmemiş
En Çok Okunan Yazılar